nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

"Лапонци"

 

Чедо Недељковић

 

    У роману Лапонци који има снажан идејни ангажман, заштита људског достојанства и хуманости, иронија и сатира су у првом плану. Старост се вишеструко осветљава са психолошког, културолошког, социолошког аспекта и у први план се изводи обездушено друштво које нема милости за оне који више нису продуктивни. Отуђеност се вишеструко приказује кроз однос деце према онемоћалим родитељима који су такорећи до јуче издржавали целу породицу; лицемерје у црквеној, уметничкој и друштвеној сфери преноси се и на тзв. „божански“ план где се разобличава начело свемоћи и праведности.
Нема правде нигде, нема исходишта људској посрнулости, нема опстанка овом свету који је огрезао у блуду и злу, закључује се суморно јер је моћ концентрисана у појединцу а Сорабија и њени богови су слепи и глуви за људску патњу, за немоћ старих и болесних.
„Лапонцима“ (тј. отписанима), обесправљеним и заборављеним, остаје једино уже да њиме пократе понижавајуће таворење. Лапот је опет на сцени, само на дуже стазе и није тако очигледан, али је све извеснији.
Врло сложен приповедачки поступак којим се живот третира из више стваралачких перспектива, инлитерарност (полемисање са библијским и другим увреженим истинама) и јетка иронија израз су ауторске самосвести и гнева спрам стварности која је изнедрила овај горки, али уметнички снажан животопис.

Милица Јефтимијевић Лилић

 

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2018, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu