nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

"Легенде Гуче"

Љубодраг - Лаки Станић

ПРИЧЕ О ДУШЕВНИМ ЉУДИМА


        Тешко је писати о људима у времену који су иза нас. Увек човека понесе нека романтична слика везана за безбрижност, можда младости, можда једноставности времена када су вести путовале, а људи живели.
Тако је и са овом варошицом. Неколико улица, једна река, а много успомена. Неко је ту рођен, а неко дошао, неко учен, неко приучен, неко са манирима, неко са здравом мудрошћу, а сви заједно у раду, доради, стицању, мудрости и мудријању, у јединственој игри на коју нема клађења. Од нечега је све почело. Свак са својим теретом на плећима, истинама и лажима, али и неким чудним пркосом, проистеклим ко зна одакле и од кога.
Мирис врућег сомуна, мекеки, печења и моце преливао се преко уморних калдрмских улица. Клакери у леденим коритима, плажа на Белици, уранци на Локви, клавир у башти „Драгачева“, посластичарница, млечни ресторан, прва самопослуга и прва корпа наших разлика, успомене су које буде сласт у срцу. Вашари, сабори, певачице на столу и рабаџије под столовима, опанци шиљкани, лепиње са кајмаком у мусавим устима, ћавапи на бонове, звонцаре и фрулице, лепотице и недостижни, вере и невере, преувеличавања, део су многих одрастања.
И у свему томе су људи који су сваки на свој начин обележили време, неко радом, неко нерадом, неко мудрошћу, а неко снагом, неко храброшћу, а неко посртањем. Али су сви имали нешто заједничко: љубав према вароши, животу, својатање, играње срцем и на терену, и у чаши, и у кући, огољеној истини. Љубило се тајно, а псовало јавно, размењивана су мишљења преко стола и улице. Смишљане ситне пакости и прикриване велике. О крупним стварима се шушкало, али никад „у главу“, јер може да се разбије. И то све некако са душом. Време када су се знала правила, када је чврга била знак добре намере, а поздрављање на улици знак доброг васпитања, време је када се могла препознати људскост и љубав. Ваљда је све било препознатљивије.
Како је ко одлазио, тако су остајале приче, неке истините, а неке не. Али све су надживеле време у коме су настале, подсећајући нас на то да нас као људе повезује нешто више од статуса, славе, краткотрајних опијености моћима. Овде семоћ никада није памтила, али душа јесте.
Покушајмо да не заборавимо!


Наталија Дарковић

 

 

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2018, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu