nazivbible

Локација:

Трг Слободe бб
32230 Гуча, Србија

Телефон:  032/855-788

Догађаји

 2017.      

Децембар

Луткарска представа "Бајка о лабуду" - 25.12.2017. и 26.12.2017. године

     

 

      У оквиру новогодишњег програма, поред представе "Зачарана шума", Библиотека општине Лучани у Гучи ће 25.12.2017. и 26.12.2017. године организовати и луткарску представу Мозаик театра "Бајка о лабуду" по тексту Десанке Максимовић. Извођач и приповедач Николина Сантовац.

 

 

 

 

 

 

"Зачарана шума" - 21.12.2017. године

Дечијом представом "Зачарана шума" Нишког позоришта, театар "МАР-ПЕТ" Библиотека општине Лучани у Гучи је обрадовала најмлађе кориснике. Представа је одржана у Гучи 21.12.2017. године у 11:00 часова у сали Центра за културу и у Лучанима 21.12.2017. године у 14:00 часова у Дому културе. 

LUCANIsm.jpgIMG_7095sm.jpgIMG_7100sm.jpg

Поетско вече „Стави свој живот у стихове“, Београд -  08.12.2017. године

     Због великог интересовања након успешно огранизоване вечери поезије у априлу ове године, „Омладина Драгачева“ је у сарадњи са Библиотеком општине Лучани одржала вече поезије, које је овог пута за разлику од претходног изведено у Београду у кући Ђуре Јакшића. 


Ова књижевна манифестација под називом „Стави свој живот у стихове“  је организована 08. децембра 2017. године са почетком од 19 часова. Посетиоци су имали прилику да чују најлепше стихове наше поезије у извођењу студената са Филолошког, Правног и са Факултета политичких наука.

Учесници поетске вечери су били Филип Љубојевић, студент Филолошког факултета у Београду, Марија Стефановић, студент Филолошког факултета у Београду, Софија Димитријевић, ученица Гимназије у Чачку, Јована Ратковић, студент Правног факултета у Београду, Алекса Карајић, студент Филолошког факултета у Београду, Милан Ружић, писац из Лучана и  Игор Топаловић, студент Факултета политичких наука.

Према речима Игора Топаловића овим путем свечано је најављен пројекат Омладине Драгачева о стварању културно-поетског дводневног фестивала у априлу у Гучи.

vece-poezije1sm.jpgvece-poezije2sm.jpgvece-poezije3sm.jpg

Новембар
Промоција “Вечите пешадије” у Београду
16.11.2017 


       

 

        Чачак, Лучани, Београд - Ново издање Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и Библиотеке општине Лучани у Гучи „Вечита пешадија и сродне песме“ Бранка В. Радичевића представљено је јуче београдској публици у Римској дворани Библиотеке града Београда.

vecita pesadija.jpg

О књизи Бранка В. Радичевића, сасвим особеног чачанског и београдског песника, приповедача, романсијера, етнолога, новинара и још много тога, говорили су др Драган Хамовић, др Богдан Трифуновић и Марија Радуловић. Стихове Бранка В. Радичевића интерпретирао је драмски уметник Љубивоје Тадић.

Директор библиотеке у Чачку, др Богдан Трифуновић, обративши се присутнима у својству издавача, рекао је да је објављивање књиге „Вечита пешадија и сродне песме“ наставак покушаја да се обухватније представи дело Бранка В. Радичевића. Овај подухват започет је 2015. године када је у оквиру 52. „Дисовог пролећа“ у сарадњи са београдским Институтом за књижевност и уметност организован научни скуп о Бранку В. Радичевићу. Резултат тог скупа је и објављен зборник радова „Поезија Бранка В. Радичевића“. Библиотека је желела да кроз организацију научних скупова подстакне књижевну јавност на ново читање Бранка В. Радичевића и других завичајних аутора попут Александра Ристовића, Данице Марковић, Владислава Петковића Диса. Након објављивања Зборника, уследило је издање Вечите пешадије као логичан наставак.

О стваралаштву Бранка В. Радичевића и о приређивачком раду на књизи Вечита пешадија и сродне песме говорио је др Драган Хамовић. Он је рекао да је Чачак изузетан песнички град чије установе културе имају обавезу чувања и сећања на поменуте песнике и оне ту обавезу намирују.

„Од 1955. године до краја 60-их година 20. века Бранко В. Радичевић је испевао средишњи део који је ушао у књигу „Вечита пешадија и друге песме“, а у коме доминира виталистичка компонента његове поезије у виду жудње за животом. Осим поезије у књигу је ушла Бранкова Плава линија живота која је на око етнографски рад, али је у ствари програмски текст који реактивира дубоке архетипске симболе.“ Он је додао да је „Бранко В. Радичевић књижевно неоправдано и даље изостављен из прве поставе и да је жеља приређивача била да дело једног скрајнутог, а великог српског песника доспе и до нових читалаца, а да они што песника живо памте обнове и потврде негдашњу радост читања“.

Промоција књиге „Вечита пешадија и сродне песме“ у Чачку планирана је за 12. децембар 2017. и биће уприличена поводом обележавања Дана Града.

Глас западне Србије

Август

         У Музеју трубе отворене су поставке сликара и других уметника. Уз сталну поставку Музеја трубе, Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева, Задруге “Рајка Боројевић и драгачевских ткаља”, традиционално Галерије наивне уметности из Ковачице и Народног музеја из Чачка са поставком „Војвода Петар Бојовић живот и победе”. Ову изложбу отворила је Делфина Рајић, директор Народног музеја из Чачка.

Први дан Драгачевског сабора трубача добрим делом је био посвећен књизи. Захваљујући Библиотеци општине Лучани, културна понуда сабора је ове године обогаћена, а ако је судити по посети Саборског сајма књига и промоције књига објављених између два сабора, може се рећи да су ова два догађаја на добром путу да прерасту у нешто још веће и значајније, што је и циљ Библиотеке општине Лучани.
Отварање Саборског сајма књига уприличено је у дворишту Музеја трубе. Трећи по реду Сајам отворио Предраг Марковић, доктор историјских наука, научни саветник на институту за савремену историју у Београду.

У свом обраћању, он је похвалио издавачку делатност Библиотеке општине Лучани, као и упорност у борби за то да књига нађе свој пут до саборског програма, јер је, по његовим речима, неопходно подстицати људе на повратак књизи.
Ове године су на Саборском сајму књига узеле учешће пет издавачких кућа (Лагуна, Вулкан, BOOК , Духовни луг из Крагујевца и Легенда из Чачакa) и четири институције које се, поред своје примарне делатности, баве и издаваштвом (Библиотека општине Лучани, Народни музеј из Чачка, Међуопштински историјски архив из Чачка и Градска библиотека "Владислав Петковић Дис"). Намера организатора јесте да овај сајам следеће године буде још већи и да се на штандовима нађу књиге још већег броја издавача.

У оквиру представљања пибликација објављених између два сабора, бројна публика могла је да чује које су то књиге објавили драгачевски писци, као и то какве су књиге написане о Драгачеву.
У питању је 25 публикација које су настале за годину дана, од чега 6 књига као издавач потписује Библиотека општине Лучани.

Ако је судити по похвалама и овогодишњој посети, даје се закључити да књига и даље није заборављена и да она свуда може наћи своје место. Из Библиотеке општине Лучани поручују и то да је ова година показала да се народ враћа књизи, а да ће они као институција уложити још више труда и следеће године Саборски сајам књига начинити још већим, а своје публикације учинити још квалитетнијим и доступнијим.

IMG_6767s.jpgIMG_6753s.jpgIMG_6766s.jpg3s.jpgIMG-b8e023c79f6c9c497ddb2c08727fafa4-s.jpgIMG_6748s.jpgIMG_6773s.jpg2s.jpgIMG_6768s.jpgIMG_6770s.jpgIMG_6729s.jpgIMG-54c32ab6a10870c042ba9959279635d8-s.jpg1s.jpgIMG_6785s.jpg

         У оквиру Драгачевског сабора трубача, у четвртак, 10. августа 2017. године, од 13 часова у дворишту музеја, биће отворен трећи по реду сајам књига на коме ће узети учешће излагачи: Међуопштински историјски архив из Чачка, Народни музеј Чачак, градска библиотека "Владислав Петковић - Дис" из Чачка, издавачка кућа Духовни луг из Крагујевца, издавачка кућа BOOK, Лагуна, Вулкан издаваштво, Легенда Чачак, као и Библиотека општине Лучани.

20663841_1802918826386806_7380479521000984388_s.jpg

         У четвртак, 10. августа у 13:30 у сали Центра за културу, а у организацији Библиотеке општине Лучани у Гучи, одржаће се представљање књига и публикација насталих између два сабора.

Од прошлог Сабора трубача до данас, наша завичајна библиотека богатиja је за још 25 нових наслова. Овом приликом Bас позивамо на већ традиционалну промоцију, где ћемо промовисати не само књиге које описују овај наш крај, већ и књиге друге тематике које су писали људи пореклом из Драгачева.

 

 

predstavjanje_knjiga_i_publikacija_2017s.jpg

 

 

Јун

 

       У суботу 17. јуна у 18 часова у приземљу Музеја трубе у Гучи, одржана је промоција књиге „Драгачевски изрази“ Теодоре Костић објављену у издању Библиотеке општине Лучани.


О самој књизи, у име издавача, а и у своје име, говорио је млади писац из Лучана – Милан Ружић. Он је рекао да му је драго што је Библиотека општине Лучани ове године одлучила да штампа књигу два млада аутора – Теодоре Костић и Катарине Тодоровић. Поред тога, изјавио је да се књига „Драгачевски изрази“ тиче књижевности, али да није књижевност, тиче се сликарства, али није сликарство и тиче се лингвистике, али није лингвистика! Ружић сматра да би ову књигу требало схватити као манифест једне вишеструко надарене уметнице, а времену оставити да покаже да ли је у питању писац, сликар, лингвиста или нешто треће.


О књизи је своје мишљење изнео и Ника Никола Стојић, књижевник из Гуче. Говорио је о некадашњим Драгачевцима који су се изражавали онако како је то Теодора уочила, као и о томе да је књига драгоцена, јер од заборава чува изразе које данас, услед повећаног броја учених људи, ретко можемо чути.


Младу ауторку и сав њен труд у састављању ове књиге поздравила је и председница општине Весна Стамболић која је, исто тако, изјавила да је Теодора Костић мултиталентована уметница чије време тек долази и која нашу општину представља на најбољи могући начин.
Од ауторке књиге присутни су могли да чују више о поступку стварања књиге, односно о прикупљању грађе, тј. израза. Овом приликом, млада уметница је изјавила да јој није био циљ да сачини ову књигу, већ да је она настала по инерцији.
Из Библиотеке општине Лучани поручују да им је изузетно драго што су били домаћини ове успешне промоције и на пут стварања упутили једну тако младу уметницу и том походу дали почетни подстицај, а уз обећање да ће наставити да раде са младим људима.

 

IMG_6686s.jpgIMG_6625s.jpgIMG_6623s.jpg

 

        У суботу 20. маја са почетком у 17 часова, у Музеју трубе у Гучи отворена је Ноћ музеја. Слоган овогодишње Ноћи музеја је „Велике и мале револуције“. Ове године, организатори су били Центар за културу и спорт општине Лучани и Библиотека општине Лучани. У приземљу музеја, посетиоци су могли видети изложбу фотографија „Гуча некада – варош која плени“, изложбу свих издања Библиотеке општине Лучани, као и изложбу слика Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева.


На спрату Музеја трубе, поред сталне поставке музеја, посетиоцима су, уз помоћ пројектора, биле изложене бројне фотографије везане за Рајку Боројевић и Задругу жена.


Ако је судити по утисцима посетилаца, овогодишња Ноћ музеја је протекла успешно.
Организатори поручују да ће ова манифестација сваке године бити све боља.

IMG_6537s.jpg

         У петак, 02.06.2017. године, Библиотека општине Лучани је организовала сценско драмски пројекат који је одржан од 12 до 15 часова. Ментори програма су мр драмске уметности Јелица Ковачевић и сценограф/концепцуалиста Александра Ковачевић. Учесници су били деца узраста од 7-14 година.

Опис пројекта: уједињење уметности у један уметнички дојам (стварање, сценографија, костими, гласовна функција, обрада текста, фотографија и изложба).

 

 

IMG_6592s.jpgIMG_6609s.jpgIMG_6595s.jpgIMG_6581s.jpgIMG_6612s.jpgIMG_6573s.jpgIMG_6582s.jpgIMG_6604s.jpgIMG_6571s.jpg

 

 

Април

 

        Библиотека општине Лучани у Гучи и ''Омладина Драгачева'' организовали су 28. априла у Гучи вече поезије под називом ''Стави свој живот у стихове''.

 


У богатом програму учествовали су Филип Љубојевић, Милан Ружић, Софија Димитријевић, Јован Ковачевић, Игор Топаловић и Неда Пуношевац.

 

5.jpg3.jpg4.jpg1.jpg6.jpg2.jpg

 

       У понедељак 24. априла у 20 часова у великој сали лучанског дома културе, а у организацији Библиотеке општине Лучани и Дома културе Лучани, публика је имала прилику да погледа представу „Клацкалица“ у којој главне улоге тумаче Милан Ковачевић, Јелица Ковачевић и Ненад Окановић.

 

klackalica-promo-s.jpg

 

 

Maрт

       У четвртак, 02.03.2017. године, одржан је библиотечки семинар који се одвијао у Начелству, у организацији Библиотеке.

IMG_6059s.jpgIMG_6054s.jpgIMG_6060s.jpgIMG_6067s.jpgIMG_6056s.jpg

 

 

Фебруар

         Прексиноћ је, у препуном холу Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, обележено 84 године од оснивања Библиотеке општине Лучани. У првом делу програма, публика је могла да чује нешто од будућих планова Библиотеке општине Лучани.

У уводној речи, из Библиотеке општине Лучани поручили су следеће:

       - Све већи труд се улаже у објављивање књига завичајних аутора и њихову промоцију. Морамо још једном напоменути да свако ко жели да изучава Драгачево или пише о њему, код нас може наићи једино на помоћ и то у сваком виду. Ко не помаже свој родни крај, том није стало ни до себе, а онда само можете замислити како би се понашао према нечему што је туђе кад своје тако олако заборавља.

        Уследило је приказивање снимка са Новогодишњег концерта Саборне цркве у Народном позоришту у Београду, и то део у којем наш прослављени драмски уметник Петар Божовић говори песму „Молитва светом цару Лазару“ књижевника Милана Ружића, иначе запосленог у Библиотеци општине Лучани.

        После пројекције, присутне је поздравио и директор Славко Радосавчевић.

        Као и сваке године, и ове године библиотека је доделила награде најбољим читаоцима из прошле године. Дипломе су додељивали директор Славко Радосавчевић и председник управног одбора библиотеке Мирјана Јеринић. У категорији предшколског узраста награђени су Петар Милованковић и Андреј Јовановић. Основци који су добили дипломе за нај читаоца су: Давид Милошевић, Теодора Марковић, Анђела Најдановић, Тамара Радовановић, Огњен Васић, Ивана Новаковић и Милица Стојић. Средњошколци који су највише читали у прошлој години су: Владимир Драгић, Тијана Илић и Лазар Станишић. Међу најбољим читаоцима ван школских клупа, нашли су се: Снежана Величковић, Марина Пртењак и Снежана Драгић.

       Затим су сви присутни могли да присуствују отварању изложбе „Зима у Драгачеву“. Изложбу су отворили Јовиша Славковић и Никола Стојић, чланови Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева.

       Као и претходних година, Библиотека општине Лучани је други део програма посветила промоцији значајних књижевника. Ове године је то био чачански књижевник Мића Миловановић. Његово стваралаштво представљено је кроз филм насловљен са „Љубав у романима Миће Миловановића и евергрин музика“ који као аутор потписује Данка Ђуровић. После пројекције, реч је имао и сам аутор.

       Његовим речима и поздравном речју Библиотеке општине Лучани, завршено је обележавање 84. рођендана ове установе. Следеће године се сасвим сигурно може очекивати још богатији и значајнији програм обзиром на то да се ова установа ближи свом јубилеју.

4IMG_6019sm.jpg1IMG_5996sm.jpg2IMG_6043sm.jpg3IMG_6005sm.jpg

      Позивамо Вас на обележавање ДАНА БИБЛИОТЕКЕ, у среду, 22. фебруара од 19 часова. Програм ће се одржати у холу Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи.

 

16938977_1570380972973927_3569933301325185142_s.jpg

 

 

      У оквиру књижевног програма Дома културе Чачак, у уторак 14. фебруара у Малој сали представљен је програм под називом „Пола века уметничког рада Николе Нике Стојића“. Овај програм настао је као резултат сарадње Библиотеке општине Лучани и Средње школе „Драгачево“, а први пут је изведен у Гучи, док је горепоменуто гостовање у Чачку друго представљање овог програма.


      У препуној Малој сали Дома културе у Чачку, публика је могла да ужива у разним књижевним формама којима се бави Никола Стојић, али и да сазна нешто више о овом аутору, како од људи који су о њему говорили, тако и са многобројних слика из живота овог аутора.
Ученици основне и средње школе из Гуче, посетиоцима су, својом интерпретацијом, представили целокупно стваралаштво Николе Стојића, који, између осталог, пише и за децу.

 
     Пријатељи и сарадници Николе Стојића о њему су говорили надахнуто и са поштовањем. Професорке српског језика и књижевности Неда Пуношевац и Јована Дмитрић, које су најактивније учествовале у осмишљавању овог програма, и овога пута су одиграле велику улогу у организацији и представљању истог.


     О Стојићу су говорили: Радован М. Маринковић, Божидар Плазинић, Јовиша М. Славковић, Милкица Милетић и Делфина Рајић.


     Из Библиотеке општине Лучани поручују да је задовољство сарађивати са средњом школом из Гуче и професорима, као и то да је увек лепо учинити нешто за завичајне ауторе. Овај вид представљања заслужних стваралаца из Драгачева је одличан начин да се они промовишу, али и добар показатељ да најбоље ствари увек произилазе из сарадње више културно-образовних институција.

 

16711980_1564600393551985_1330436012005338107_s.jpg16807623_1564600380218653_1030720938120758801_s.jpg

Локација:

Трг Слободе бб
Гуча, Србија

E - mail:

bibliotekaguca@gmail.com

Телефон:

032/855-788

Copyright © 2023, Библиотека општине Лучани, Гуча. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu